What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Osvetnici


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Nedavno je na drugom programu izraelske televizije prikazan susret poljskih Židova, mahom u njihovim 80-tima, u čijem se hebrejskom još osjeti poljski naglasak. Riječ je o posljednjim preživjelima iz skupine poljskih Židova, poznatim pod nazivom Osvetnici, koji su se, nakon preživjelog Holokausta, odlučili osvetiti počiniteljima.

Priča o Osvetnicima nije u potpunosti jasna ni nakon 60 godina. Po završetku rata, američke i britanske snage opkolile su desetine tisuća bivših članova SS-a i internirali ih u logore za ratne zarobljenike (ironično, jedan od većih takvih kampova bio je Dachau). Skupina mladih, koji su preživjeli Holokaust, u logorima, ili u partizanima, odlučila je naplatiti nacistima.

Neki od osvetnika našlu su bivše SS časnike, izvukli ih iz njihovih domova u sred noći i ubili ih. Neki su imali drugačiji plan. Uspjeli su se zaposliti u Dachauu kao pekari. U logor su prokrijumčarili boce s arsenom, izmiješanim s ljepilom i tu smjesu umijesili u tisuće štruca kruha, koje su dobilavi nacisti.

Stotine je njemačkih zarobljenika završilo u logorskoj bolnici; nitko ne zna koliko ih je umrlo, budući da su Saveznici prikrili čitav događaj.

Neki od osvetnika kovali us i planove o zatrovanju zaliha vode Nuremburga i Hamburga. Židovsko vodstvo u Palestini u početku je obećalo pomoć, ali je, u zadnji tren odustalo, što im neki od osvetnika još nisu zaboravili; plan o trovanju vodenih zaliha napušten je, jer osvetnici nisu željeli ubiti američke snage stacionirane u tim gradovima.

The Avengers: A Jewish War Story
Jerusalem Post

Oznake: ,


0 Responses to “Osvetnici”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3