What you don't see with your eyes, don't invent with your mouthOstaci židovskog naselja iz razdoblja Drugog Hrama


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...Arheolozi su nedavno otkrili ostatke, smatraju, velikog židovskog naselja iz razdoblja Drugogo Hrama, u blizini izbjegličkog kampa Shweifat, sjeverno od Jeruzalema.

Iskapanja vodi Israel Antiquities Authority, na zahtjev Moriah development company, na trasi gdje se gradit jeruzalemska gradska tramvajska pruga.

Arheologinja Debbie Sakler-Parnas, koja vodi iskapanja, izjavila je da pronalasci impliciraju da je u naselju živjela istaknuta populacija i da je to, vjerojatno, najveće židovsko naselje, do sad otkriveno u blizini Jeruzalema.

Otrkiven je poveći broj kameniog oruđa, čija je uporaba imala važnu ulogu u religijskj praksi stanovnika. Ostali artefakti uključuju posude za vino, uvezene s Apeninskog poluotoka i Grčke, kao i stakleno rimsko prstenje - prvo takve vrste otkriveno u antičkoj Judeji.

Seker-Parnas dodala je da je naselje očigledno nastavljeno i za vrijeme rimske vojne vlasti, što nas vodi do novih zaključaka o rezultatima Prvog židovskog ustanka.

Očito da se polako topi dvije tisuće godina stari mit da je židovska dijaspora započela 70. godinom. Naime, sve je više i povjesničara, koji, političkoj korektnosti unatoč, a u svjetlu sve većeg broja arheoločkih nalazišta i pisanih dokaza, početak Dijaspore datiraju arapskim osvajanjima, u 7. stoljeću.

Link

Oznake:


0 Responses to “Ostaci židovskog naselja iz razdoblja Drugog Hrama”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3