What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Židovski vodič za čišćenje snijega


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Ariel Sharon: "Važno je očistiti cjelokupnu duljinu i širinu kolnika, bez obzira što ostali misle o tome."

Ehud Barak: "Moraš očistiti većinu kolnika, ali točan opseg čišćenja bit će određen pregovorima s našim susjedima. Ne, čekaj, možeš čistiti tamo gdje je snijeg ranije padao, ali ne možeš čistiti tamo gdje snijeg prije nije padao. Ne, čekaj, nemoj čistiti ništa, dok se prethodno ne čuješ sa mnom!"

Yossi Sarid: "Ne smiješ čistiti ni jedan dio kolnika, zato što zapravo nemaš nikakvo validno povijesno ili legalno pravo na taj kolnik, i isti će uskoro biti vraćen njegovim pravim vlasnicima."

Artscroll Hilchos Sheleg (Zakoni o snijegu: aškenaska verzija, 5. odlomak): "Snijegu prvo moraš pristupiti s pravilnom kavanah, (nadahnućem) meditirajući o konceptu uklanjanja snijega. Izmoli blagoslov ...koji nam je dao zapovijedi u svezi s čišćenjem snijega, učini 3 koraka unazad, lagano klecni koljena sa skupljenim stopalima, pogledaj u snijeg, podigni lopatu i kreni čistiti, prvo na desno pa na lijevo, prgni koljena u potpunosti, napravi tri koraka unaprijed i nabaci snijeg s lopate na hrpu. Ponavljaj dok ne završiš i tada reci blagoslov Sheheheyanu , uđi u kuću i priredi si toplo piće ne zaboravivši, prije njegove konzumacije izreći Shehakol brocha (vidi Artscroll Hilchos o konzumaciji toplih napitaka)..."

Časopis Tikkun: "Koje mi pravo imamo nasilno pomicati snijeg s mjesta, gdje on s pravom počiva? Snijeg ima prava: svaka je pahulja jedinstvena individua i mi nemmo nikakvo pravo učiniti išta s njom. Pustimo da snijeg sa, odluči što želi sa sobom napraviti i, ako šeli biti očišćen, da se to humani i napravi."

Rashi : "Snijeg, to je oblik vode u krutom stanju, koja se objesi za bradu onima, koji predugo stoje vani za vrijeme zimske sezone (starofrancuski: neige). Čišćenje snijega je rabinska preskripcija, a koja se temelji na Izaiji 1:18 - If your sins be like scarlet, they will turn as white as snows"

Birthright Israel: "Nije važno na koji se način snijeg čisti, ali sam čin čišćenja, gdje mladi Židov deset uzastopnih dana čisti snijeg, pod budnim i pravilnim vodstvom, imat će životno dug učinak na njegov židovski identitet."

Meir Ben-Meir (čelnik Izraelskih voda): "Sam čisti, što brže možeš, i pošalji ga ovamo. Skoro smo ostali bez vode! Sluša li neme netko uopće?"

Rabbi David Hartman: "Snijeg je moćna sila u snijegu, koja ujedinjuje sve Židove. Pada na sve nas, bez obzira na našu denominaciju, ili naš stupanj religioznosti i, na taj način, snijeg predstavlja isntrument ujedinjenja svih Židova u našem razumijevanju židovske jedinstvenosti i različitosti. Zapravo, baš sam ovaj tjedan objašnjavao značenje snijega premijeru, predsjedniku Weizmanu, predsjedniku Clintonu, i njegovoj svetosti, Papi, koji je tražio o tme moje mišljenje."

Lubavitcher Rebbe (iz poslanice svom učeniku): "Čišćenje snijega je ometanje našeg truda u dovođenju Mesije, (neka dođe što prije), kada ionako više neće biti snijega, kojeg će trebati čistiti. Zato, ostavi snijeg neka se topi. Ako Mesija ne dođe do Shavuota, snijeg će čudesno nestati."

Oznake:


0 Responses to “Židovski vodič za čišćenje snijega”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3