What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Židovi i dijaspora


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...




Mjesto radnje: Malibu... pozadini veličenstven pogled na Tihi ocean

Protagonisti: vjenčanje u tijeku... hupa... mladenci... gosti sa sjajnim kipot na glavama... rabin izgovara blagoslove (hmmm... tko izgovara ...meni si posvećena ovim prstenom, prema zakonima Moshea (Mojsija) i Izraela? Mladoženja je, naime, nežidov.

Mladenkin izraelski otac, koji je emigrirao u SAD inzistirao je na židovskom vjenčanju... ali židovsko vjenčanje jest unija dvoje djece Izraela - jednog Židova i jedne Židovke po zakonima Tore i Izraela.


I tu počinje priča o stanju židovstva u Dijaspori nakon emancipacije. Kriza se sve više produbljava s poboljšanjem ekonomskog, političkog i socijalnog položaja Židova u Dijaspori. U nešto više od 200 godina od početaka emancipacije, Židovi su uspjeli uništiti 3,000 godina staru tradiciju izabranog Božjeg naroda, naroda svećenika, svetog naroda, svjetla narodima... ta je ideja zamijenjena individualističkim snovima uspona na socijalno-ekonomsko-političkim stepenicama u svakoj od zemalja-domaćina, a sve u jednom cilju - postizanja osobnog bogatstva... materijalnog, naravno. Obožavanje novca iznad svega i sveopći materijalizam osnova su židovskog života u Dijaspori danas.

Link

Oznake:


0 Responses to “Židovi i dijaspora”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3