What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



זאב ז'בוטינסקי / Zeev Jabotinsky (Žabotinski)


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Foto: Jabotinsky u zatvoru.
Nevjerojatno je koliki su politički naivci Židovi. Zatvaraju oči pred jednim od najosnovnijih životnih pravila - da ne možeš sresti, na pola puta, onoga, tko se ni ne želi sresti s tobom.
Ze'ev Jabotinsky, 1923.


Ze'ev Jabotinsky rodio se u Odesi (tadašnja Rusija, današnja Ukrajina) 1880. godine u tradicionalnoj židovskoj obitelji, gdje je i dobio tradicionalni židovski odgoj. Nakon što je završio srednju školu, počinje pisati za novine u Odesi te ubrzo odlazi kao dopisnik u Švicarsku (Bern) i Italiju. Piše pod pseudonimom Altalena. U Rimu je i studirao i, nakon povratka u Rusiju, završava studij i postaje odvjetnik. U Rusiji uređuje novine na ruskom, jidišu i hebrejskom.

Cionist

Nakon pogroma u Kišinevu (1903.), Jabotinsky se priključuje cionističkom pokretu, gdje je ubrzo primijećen kao daroviti govornik i postaje vođa intelektualno orijentirane mladeži. Za to vrijeme posvećuje se i učenju hebejskog kao govornog jezika. Za vrijeme pogroma organizira samoobranu u različitim zajednicama ruskih Židova i bori se za građanska prava Židova u Carstvu.

Jabotinsky je izabran kao jedan od izaslanika na 6. cionistički kongres (koji je ujedno i bio zadnji Herzlov kongres).


Iz Umjesto duboke isprike, iz 1911. godine
Our habit of constantly and zealously answering to any rabble has already done us a lot of harm and will do much more. ... We do not have to apologize for anything. We are a people as all other peoples; we do not have any intentions to be better than the rest. As one of the first conditions for equality we demand the right to have our own villains, exactly as other people have them. ... We do not have to account to anybody, we are not to sit for anybody's examination and nobody is old enough to call on us to answer. We came before them and will leave after them. We are what we are, we are good for ourselves, we will not change, nor do we want to.
Tekst cijelog govora nalazi se ovdje.


Prvi svjetski rat

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Jabotinsky je došao na ideju osnivanja Židovske legije, koja bi se borila na strani Britanaca, a protiv Osmanlija, koji su tada kontrolirali Zemlju Izraela. Zajedno s Josephom Trumpeldorom, Jabotinsky je osnovao Zion Mule Corps, koji su brojili nekoliko stotina Židova, uglavnom Rusa, koje su Osmanlije izgnale iz zemlje Izraela te su se oni naselili u Egiptu. Ova je jedinica hrabro služila u bici kod Galipolja.

Kada je Zion Mule Corps rasformiran, Jabotinsky je otputovao u London, kako bi radio na uspostavi židovskih jedinica, koje bi se borile za zemlju Izraela u britanskoj vojsci. Međuti, Britanci su tek 1917. pristali na osnivanje triju židovskih jedinica. Jabotinsky se protiv Osmanlija i sam borio - u jordanskoj dolini i za to je 1918. godine dobio i odličje za hrabrost. Žalio je što židovski vojnici nisu imali veću ulogu u oslobađanju zemlje od Osmanlija, jer su Britanci nastojali Zion Mule Corps držati u pozadini.


Revizionistički cionizam

Nakon rata, Jabotinsky je bio izabran u prvo zakonodavno tijelo u Palestini, a 1921. godine bio je izabran u Izvršno vijeće Svjetske cionističke organizacije.

Godine 1923. dao je ostavku na tu dužnost, a radi neslaganja s predsjedateljem vijeća, Chaimom Weizmannom i osnovao revizionističku stranku pod imenom Savez revizionista-cionista i njezim omladinski pokret - Betar (hebrejski akronim za Liga Josepha Trumpeldora).

Nova je stranka tražila da Cionistički pokret, kao svoj naum, prizna osnivanje židovske države uz obje obale rijeke Jordan. Njegov je glavni cilj bio je osnovati modernu židovsku državu uz pomoć Britanskog Carstva. Njegova je filozofija stajala u suprotnosti sa socijalistički orijentiranim radničkim cionistima, koji su se radije usredotočili na gospodarsku i socijalnu politiku, koja se oslanjala na model srednje klase u Europi. Kao anglofilu, njegov je pak ideal bila židovska država kao moderna liberalna demokracija, temeljena na britanskom modelu. Svoje je pristaše našao većinom u Poljskoj, a svoje je aktivnosti usredotočio na lobiranje za britansku pomoć u razvoju Jišuva (predizraelsko židovsko društvo u Zemlji Izraela).


Progonstvo

Godine 1929. Jabotinsky je napustio Palestinu, kako bi prisustvovao 16. cionističkom kongresu. Britanci su spremno prihvatili arapski pritisak i nisu dozvolili Jabotinskom da se vrati doma.

Pokret, koji je Jabotinsky vodio nije bio monolitan, već se sastojao od tri frakcije, od kojih je ona, pod vodstvom Jabotinskog bila najumjerenija. Jabotinsky se zalagao za suradnju s Britancima, dok su se npr. David Raziel, Abba Ahimeir, i Uri Zvi Greenberg usredotočili na samostalne akcije unutar Mandatne Palestine, boreći se i s cionistima-socijalistima, i britanskim mandatnim vlastima, kao i odmazdama na arapske napade.

David Raziel bio je komandant Irguna, dok su Abba Ahimeir i Uri Zvi Greenberg djelovali kao ideolozi za Lehi. Upravo je iz Irgun krila Revizionističke stranke kasnije formiran Hertu, a još ksnije i Likud, absorbirajući ideologiju općih cionista. Iz tog je krila kasnije izašao i Menachem Begin, jedan od vođa Irguna i Betara (omladinski klub).

Tridesetih je godina Jabotinsky bio duboko zabrinut položajem, u kojem se našla židovska zajednica u Poljskoj. Godine 1936. Jabotinsky je pripremio tzv. evakuacijski plan, koji je pozivao na evakuaciju cjelokupnog židovskog stanovništva Poljske u Mandatnu Palestinu. Taj je plan izazvao mnogo kontroverzi unutar poljske židovske zajednice - od oduševljene potpore do onih, koji su tvrdili da takav plan zapravo ide na ruku poljskim antisemitima. Plan je odobrila i poljska vlada pa su u toj činjenici mnogi poljski Židovi Jabotinskom potporu daju krivi ljudi. Dvije godine kasnije, Jabotinsky je, u govoru poljskim Židovima pokušao objasniti da žive na vulkanskom rubu i da će se u vrlo bliskoj budućnosti poljskim Židovima dogoditi krvavi pogromi. Jabotinsky je naglasio potrebu da europski Židovi što hitrije emigriraju u Mandatnu Palestinu.


Govor poljskim Židovima na Tiša B'Av (9. ava) 1937.
Ima već tri godine da vas prozivam, poljski Židovi, kruno svjetskog židovstva. Uporno vas nastavljam upozoravati da je katastrofa sve bliža. Za to sam vrijeme postao sijed i star, a moje srce krvari, da vi, moja draga braćo i sestre, ne vidite vulkan, koji će ubrzo početi rigati lavu, koja će uništiti sve. Vidim da to ne vidite, jer ste utopljeni u svojim svakodnevnim brigama. Danas ipak, tražim od vas da mi ukažete povjerenje. Do sad ste već uvjereni da su se moje prethodne prognoze ostvarile. Ako mislite drugačije, protjerajte me odmah i sada! Ipak, ako mi vjerujete, slušajte me o ovoj dvanaestoj uri: za ime B-ga! Neka svatko od vas spasi sebe, dok je još vrijeme... a vremena je sve manje.

Ono što bih vam još želio reći na ovaj dan - Tiša B’Av - jest da, tko god će uspjeti pobjeći iz ove katastrofe, on, ili ona, živjet će da vide veličanstven trenutak velikog židovskog vjenčanja - ponovo rođenje i uspon židovske države. Ne znam hoću li ja imati privilegiju vidjeti je, ali moj sin zasigurno hoće! Vjerujem u ovo, kao što sam siguran da će sutra ujutro izaći Sunce.

Eliminirajte dijasporu, ili će dijaspora zasigurno eliminirati vas.

Jabotinsky je umro 1940.

Jabotinsky Institute

Oznake: ,


0 Responses to “זאב ז'בוטינסקי / Zeev Jabotinsky (Žabotinski)”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3