What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Pogodi tko dolazi za Sukot?


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Izraelski film "Ušpizin" neobičan je, za izraelsku kinematografiju, u pogledju dvije stvari: film je primjer rijetke suradnje između sekularnih i ultra-ortodoksnih Izraelaca i snimljen je u Mea Šearim - religioznoj četvrti Jeruzalema s ultraortodoksnim glumcima.

Topli prikaz braka između hasidskih Židova također je radikalno drugačije od dosadašnjeg prikazivanja podložnosti žena patrijarhalnom autoritetu, kako su to, u svojim filmovima, prikazali Boaz Jakin (A Price Above Rubies) i Amos Gitai (Kadoš). Razlog je u tome što su scenarist Shuli Rand i njegova supruga Michal Bat Sheva Rand, koji glume bračni par pod opsadom, i sami ultraortodoksni.

Shuli Rand, koji je za svoju ulogu u filmu dobio Nagradu Izraelske filmske akademije, nekad je i sam bio sekularni Židov. Uz dozvolu svog rabina, Shuli Rand se povezao sa svojim starim prijateljem, redateljem Gigi Darom, i snimio ovaj film.

Njegovi karakteri - Moshe and Malli Bellanga, pobožni su, bez djece i bore se sa sastavljanjem kraja s krajem. Oboje su izuzetno emocionalni. Robusna žena, s temperamentom vatrenim barem koliko je onaj njenog supruga, gospođa Rand možda slijedi patrijarhalne uloge, ali ona je daleko od sluškinje, koja se klanja svom gospodaru.

Ušpizin (naslov, preveden s aramejskog znači nešto kao sveti gosti) reflektira Randovu vlastitu povijest od sekularnog do religioznog Židova.

Radnja počinje s neizvjesnošću Mošea i Mali, koji u predvečerje Sukota (7-dnevni židovski blagdan) nemaju ni novaca za izgradnju suke (sjenice u kojoj se, za vrijeme Sukota, boravi, jede, a gdje to klima dozvoljava i spava), a nemaju ni novca za kupovinu potrebne hrane za blagdane. Oboje brinu da je uzrok njihovom siromaštvu Malina neplodnost i, nakon pet godina braka, oboje konstantno, usrdno i glasno mole za Božju pomoć.

I... čudo dolazi. Donacija od 1000 dolara od ješive gurnuta je ispo njihovih vrata, a Mošeov im prijatelj daruje suku. Kada Mošeovi prijatelj iz prošlosti Elijahu (Shaul Mizrahi), zajedno s Josefom (Ilan Ganani), čudakom obrijane glave, zakuca na njihova vrata, čudo se čini potpunu.

Gosti stižu baš u vrijeme večere. Jedući i pijući, polako se šire po kući oduševljenog bračnog para - naime, pojava gostiju pred blagdane, koja im omogućava ispunjenje micve gostoprimstva za blagdane mora biti još jedan znak Božjeg proviđenja. Kada gosti ne pokazuju nikakve znake da se spremaju napustiti Mošeov i Malin dom, oni prihvaćaju i njihovo otesnao ponašanje kao Božji test, nadajući se nagradi na kraju.

Ono što Bellangasi ne znaju jest činjenica da su Elijahu i Josef pobjegli iz zatvora, i da im njihova kuća, zapravo, služi kao skrovište. Konačno, oni od Mošea i Mali traže novac za kupovinu mesa, postavljaju roštilj na otvorenom, puštaju glasnu pop-glazbu mahnito plešući, što izaziva reakciju kod susjeda.

Stilski Ušpizin je dio klasične tradicije komedije na Jidišu, koja je lagana i u kojoj se lako uživa. Istovremeno, u sebi sadrži dvostruki pogled na život ultraortodoksnih Židova. Za outsidere, lakovjernost gospodina i gospođe Bellangas, kao i njihove konstantne molitve, oslikavaju ih kao naivce, koje iskorištavaju beskrupulozni pokvarenjaci; za vjernike, njihovo ponašanje je, doduše satirična u svojoj pretjeranosti, ali još uvijek afirmacija njihove čvrste vjere.

Stephen Holden, NYT
Službeni site filma

Oznake:


0 Responses to “Pogodi tko dolazi za Sukot?”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3