What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Iz jeruzalemskih arhiva uz Dan Jeruzalema / יום ירושלים


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Srijeda, sedmog lipnja 1967. (četvrti dan u tjednu, 28. dan mjeseca Iyyara, godine 5627. po hebrejskom kalendaru):

Put prema Kotelu (Zapadnom zidu Brda Hrama; u hrvatskoj jezičnoj tradiciji poznatijem kao Zidu plača) je otvoren. Stariji vojnici predvode mlađe na sveto mjesto o kojem su sanjali od 1948. godine. Prvi Židovi došli su do Kotela nakon 19 godina židovskog odsustva. Osjećaji ganuća preplavljuju čak i one vojnike, koji nisu religiozni. Padobranac podiže izraelsku zastavu, koju je poslala gospođa iz Beit Hakerema. To je ista ona zastava, koja se vijorila u Rovi (židovskoj četvrti) do predaje jordanskoj vojsci 1948. godine, kada je cjelokupno židovsko stanovništvo protjerano iz starog Jeruzalema.

Nastupio je val olakšanja kod mnogih u iščekivanju kraja rata. Oni su dosegnuli finale i nagradu, iako se, u pozadini, i dalje čuje snajperska vatra.

Glavni rabin izraelske vojske, general Shlomo Goren, stigao je sa svicima Tore i šofarom da bi obilježio ovaj dan. Dok on puše u šofar, pucnji su ispaljeni s minareta mošeje. Automatski, izraelski vojnici na Brdu Hrama uzvraćaju vatru.

Rabin Goren blagoslivlja trupe i govori molitvu za one, koji su ubijeni, ili ranjeni u borbama. Uz religijske pjesme, vojnici pjevaju i Hatikvu (izraelsku himnu) i Jeruzalem od zlata (hit Naomi Shemer). Vojnici dolaze, mole i pjevaju, stalno se izmenjujući.

Zvučna snimka sa Zapadnog zida

Oznake:


0 Responses to “Iz jeruzalemskih arhiva uz Dan Jeruzalema / יום ירושלים”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3