What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Bauhaus u Tel Avivu


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Tel Aviv ima najveći broj zgrada, građenih u Bauhaus stilu, na svijetu. Naime, čak 17 bivših studenata Bauhausa svoj je dom, a radi situacije u Europi tridesetih godina 20. stoljeća, našlo u Tel Avivu i ostalim gradovima britanskog Mandata Palestine.

Među poznatije arhitekte ubrajaju se Arieh Sharon , koji je radio na većini bolnica u Mandatu i u počecima kibuca Gan Shmuel; Genia Averbuch, dobitnica druge nagrade (prva nije bila dodijeljena) za plan za izgradnju Dizengoff Circlea u dobi od 25 godina, te Erich Mendelsohn, koji je i dizajnirao privatnu rezidenciju prvog izraelskog predsjednika Dr. Chaima Weizmanna.

Image Hosted by ImageShack.us
Rothschild Blvd. 71

Image Hosted by ImageShack.us
Ulica Emila Zole 17

Između dvaju svjetskih ratova, Tel Aviv je doživio golem graditeljski zamah, a uslijed pojačane migracije iz Europe. U to je vrijeme običaj bio da se zgrade bojaju u bijelo ili krem, neovisno o tome da li se radilo o zgradama u Bauhaus stilu, ili ne. U tom je razdoblju Tel Aviv i dobio nadimak - Bijeli Grad.

U Tel Avivu je izgrađeno najviše kooperativnih zgrada sa stanovima za radnike u Izraelu (tada britanskom mandatu Palestini). Cilj je bio omogućiti, sto većem broju ljudi, bazu za što jednakiji način zivota u gradu. Takvi blokovi stanova formiraju male stambene jedinice, a njihovi stanari imaju razne vrste usluga u samim zgradama - uključujući tu dječji vrtić, poštanski ured, dućan, praonicu i slično. Uz to, oko zgrade je postojao i vrt gdje su stanari imali pravo uzgajati svoje vlastito povrće - naime, održavati vezu sa zemljom u cionističkoj se smatralo izuzetno važnim. Jedan od najbolje sačuvanih takvih stambenih blokova je onaj na kutu ulica Frishman, Dov Hoz i Frug. Ovaj blok je, neko vrijeme, služio i kao sjediste Hagane.

Image Hosted by ImageShack.us
Ulica Ahad Ha'am 49, (arhitekt Tsachi Shlush)

U Tel Avivu danas postoji preko 1500 zgrada sagrađenih u Bauhaus stilu, od kojih mnoge vape za zaštitom. Sve više ih se restaurira; tako obnovljene, pomažu nam naslutiti kako je moderno i lijepo Tel Aviv izgledao 1930-tih.

Bauhaus je u Tel Avivu razvio i neke svoje lokalne specifičnosti. Tako je, npr. razvio manje prozore, stupove, ravne krovove, a gađevinski materijal je bio pojačani beton.


MANJI PROZORI

Image Hosted by ImageShack.us

U Europi, veliku su prozori bili jedno od glavnih obilježja ovog stila (svijetli prostori). Međutim, s obzirom na klimatske različitosti, izraelski je Bauhaus razvio duge i uske, vodoravne prozore. Na nekim se zgradama danas mogu naći i dugi uski balkoni, nastali kao adaptacija tih prozora.

Vodoravni prozori s prugama, pak, zaštitni su Le Corbusierov znak; određen broj lokalnih arhitekata neko je vrijeme radio u njegovom pariškom uredu te su, po dolasku u Izrael, sa sobom donijeli i taj arhitektonski element.


STUPOVI

Image Hosted by ImageShack.us

Još jedan element, uz prugaste prozore, omiljen kod Le Corbusiera, našao je odjeka u Izraelu. Naime, stupovi, podižući zgradu, stvaraju prostor za zelenu površinu i veću zračnost njezine okoline.

Prva zgrada, sagrađena na ovakav način, bila je Bet (=kuća) Engel u Rothschildovom bulevaru 84 (vidi sliku ispod odlomka). Sagrađena je 1933.godine, a arhitekt joj je Zeev Rechter; za dozvolu za izgradnju tih stupova Rechter se borio dvije godine, da bi, nakon izgradnje ove zgrade, stupovi postali trend u arhitekruri tog vremena (stupove je često moguće naći i u modernim zgradama, ne samo u Tel Avivu). Danas je prostor između stupova, na ovoj zgradi, zatvoren.

Rothschildov je bulevar inače odlična lokacija za studiranje telavivskog Bauhausa; neke od tih zgrada danas čekaju restauraciju.


RAVNI KROVOVI

Iako, za razliku od Le Corbusierove ideje, na krovovima uglavnom nisu bili predviđeni vrtovi, krovovi su ipak služili svim stanarima zgrade za razne društvene događaje i aktivnosti, a na njima je, najčešće, bila i praonica.


OJAČANI BETON

Image Hosted by ImageShack.us

Prvi put upotrebljen je, u Tel Avivu, 1912. godine te je doživio pravi bum, najviše zahvaljujući lakoj izradi pa nije zahtijevao visoko obučene radnike.

Bauhaus je, u Tel Avivu, 1930-tih, postao popularan iz više razloga: Tel Aviv je bio zamišljen i građen kao moderni grad po zapadnim standardima. Većina arhitekata i sama je došla iz Europe. Ujedno, a radi velikog obujma izgradnje, bilo je potrebno pronaći način gradnje, koji ce biti dovoljno jeftin i brz. Tel Aviv je, ujedno, i jedini svjetski grad u kojem prevladava Bauhaus. Upravo radi toga se 2003. godine našao na listi UNESCO-ove svjetske bastine.


UNESCO I TEL AVIV

UNESCO je 2003. godine na svoju listu lokaliteta svjetske baštine dodao 24 nove svjetske lokacije te se tako broj takvih lokaliteta pod zastitom popeo na 754 - jedan od novih lokaliteta na listi zaštićene svjetske bastine je i Bijeli Grad u Tel Avivu - dio Tel Aviva izgrađen u Bauhaus ili Internacionalnom stilu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
(Klikom na fotografiju, moguće je istu vidjeti u većem formatu)

Tel Aviv je svoj život počeo 1909. kao predgrađe mediteranske luke Jafo, da bi ubrzo postao komercijalni i kulturni centar, prvo u razdoblju Mandata, a zatim u i Državi Izrael. Danas je Tel Aviv, iako je Jeruzalem izraelski glavni i najveći grad, i dalje kulturni centar - nešto poput izraelskog New Yorka - a sa svojim predgrađima i pridruženim gradovima dom je za oko 3 milijuna Izraelaca.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Dizengoff Circle iz zraka, 1940.godine: klikom na fotografiju, moguće je istu vidjeti u većem formatu

Razvoj Bijelog Grada započeo je 1920-tih i 1930-tih., nakon emigracije velikog broja židovskih njemackih arhitekata; do sredine 1930-tih, Tel Aviv je bio jedini grad na svijetu sagrađen gotovo isključivo u Bauhaus, ili Internacionalnom stilu - bjelina pak njegovih jednostavnih betonskih linija, pravokutnih i kvadratnih oblika, malih prozora, tornjeva od staklene cigle i terasa donijela je gradu njegov nadimak - Bijeli Grad.

Bijeli Grad je četvrti lokalitet u Izraelu koji je dosao pod zaštitu UNESCO-a; ostala tri su zidine jeruzalemskog Starog Grada, Masada i Stari Grad Akko.

Turistička tura po Bijelom gradu

Oznake: , ,


0 Responses to “Bauhaus u Tel Avivu”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3