What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Otkriveni veliki dijelovi drevnog Jeruzalema


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Iskapanja u organizaciji Izraelskog ravnateljstva za starine na zapadnom dijelu trga kod Kotela (Zapadnog zida), u siječnju su otkrila dijelove starog Jerulazema.

Trenutno se iskapa na površini o. 25 x 60 m nasuprot Brdu Hrama, a u podnožju Gornjeg grada, koji se datira u vrijeme Drugog Hrama; to područje dosad nikad nije bilo iskapano. Iskapanja Izraelskog ravnateljstva za starine odvijaju se na zahtjev Western Wall Heritage Fundacije, a u sklopu gradnje Western Wall Heritage Centera.
Dosad su iskopani dijelovi donjeg akvedukta, koji je prenosio vodi iz Salomonovih bazena na Brdo Hrama, mikve iz razdoblja Drugog Hrama (izdubljene u kamenu u privatnoj stambenoj zgradi), ostaci istočnog karda iz rimsko-bizantskog razdoblja (ulica se pojavljuje na mapi iz 6. stoljeća n.e.), natkrivena kolonada i red trgovina.

Ulica sa stupovima iz rimsko-bizantskog razdoblja počinje na Vratima Šhema (Damascus Gate) onosno na sjevernim vratima Starog grada i vode prema jugu; dijelovi ove ulice otkriveni su u sjevernom dijelu Starog grada i ranije na dubini od 4 m ispod nivoa današnje ulice Ha-Gai (el-Wad), kao i sjeverno i južno od današnjih gradskih zidina, zapadno od Sha'ar Ha'ashpot. U ovim iskapanjima po prvi put je otkrivena ulica u njenoj širini od 11 metara; ulica je bila popločana velikim kamenim pločama postavljenim dijagonalno, kako je bilo uobičajeno u rimskom razdoblju, a ispod ploča je postojala drenaža.

Zapadno od ulice postojala je natkrivena kolonada 6 metara široka; ispod nje stajao je red trgovina, čiji je zid bio udubljen u litici.

U 13. ili 14. stoljeću nad ulicom je sagrađena velika javna zgrada, vjerojatno tržnica, a uključivala je i veliko središnje dvorište oko koje su se nalazile prostorije. Ova je zgrada u kasnijim razdobljima doživjela brojne dogradnje i pregradnje pa su kasnije dozidane duge prostorije u dvorištu. Tu su otkrivene instalacije za obradu i bojanje kože; ostaci, koji su na tom mjestu danas vidljivi priprisuju se upravo to razdoblju. Ovaj je kompleks nastavio svoje postojanje i u osmanskom razdoblju i bio je dio četvrti Mugrabi, koja je ovdje postojala do 1967.

Oznake:


0 Responses to “Otkriveni veliki dijelovi drevnog Jeruzalema”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3