What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Obnova Hurve


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Visoki luk, koji se isticao nad židovskom četvrti u jeruzalemskom Starom gradu odnedavno je nestao... pripadao je sinagogi pod nazivom Hurva, izraelskoj najvećoj i najvažnijoj sinagogi do Rata za neovisnost. Luk je bio jedino što je od sinagoge ostalo nakon jordanskog bombardiranja iste - godine 1948., a otišao je na rekonstrukciju, u sklopu obnove sinagoge, koja je u tijeku.

Arheološka iskapanja na mjestu srušene sinagoge, koja vode Hillel Geva i Oren Gutfeld, do sad su ukazala na nekoliko različitih građevinskih razdoblja u povijesti sinagoge. Jedan od najvažnijih nalaza svakako je luk, sačuvan u cjelini, zajedno s ostacima kamenom popločane ulice, koja se odvajala od Carda (jedne od glavnih jeruzalemskih ulica iz bizantskog i rimskog razdoblja) i penjala se prema istoku - prema centru židovske četvrti, a datira se u bizantsko razdoblje. Luk je širok 3.7 metara i 1.3 metara debel te visok 5 metara - izgrađen je od jednog reda kamenja. Hillel Geva vjeruje da je označavao ulazna vrata u bizantsku ulicu.
Ovaj je luk jedinstven, jer su u dosadašnjim istraživanjima iz tog razdoblja pronađene samo široke kupole trgovina, koje su se nalazile uz Cardo. Ovaj luk pokazuje gdje se ulica odvojila od Carda i nalaz je netaknut.
rekao je Geva

Yuval Baruch, arheolog jeruzalemskog odsjeka Izraelske uprave za starine (Israel Antiquities Authority - IAA), također vjeruje da je ovo rijedak i važan nalaz.

Istraživanja, koja su započela 2003. godine, dosad su otkrila keramiku iz razdoblja Prvog Hrama, sobu (njezine ostatke) iz vremena Drugog Hrama, zapaljene drvene grede, koje svjedoče o požaru nakon uništenja Drugog Hrama i 3 mikve, izdubljene u kamenu iz vremena Drugog Hrama.

Arheolozi su pronašli i malo skladište oružja, u kojem su stanovnici židovske četrvti za vrijeme Rata za neovisnost, skrili granate.

Dvorište je, prije 306 godina, kupio Rabin Jehuda he-Hasid (Segal), koji je s 300 svojih studenata došao iz Poljske. Dvorište se naslanjalo na sinagogu Ramban, koja je bila sagrađena nekih 430 godina ranije, a Osmanlije su je zatvorile 1589. Aškenaska zajednica u gradu brojala je jedva nekoliko stotina ljudi i novih 300 stanovnika uzrokovalo je mnogo konfuzije. Rabin je umro 5 godina kasnije.

Njegovi sljedbenici počeli su graditi ješivu i sinagogu u dvorištu, ali gradnja nikad nije završena. Židovi su kasnili u vraćanju zajma Arapima za projekt i Arapi su je 1721. godine tako nedovršenu zapalili, zajedno s 40 svitaka Tore, koji su se u njoj nalazili. Mjesto je ostalo napušteno sljedećih 140 godina i tada je dobilo naziv Hurva (ruševina). Nova je sinagoga sagrađena od strane sljedbenika Gaona iz Vilne, godine 1864.

Hurva je tada postala najsjajnija sinagoga u Izraelu i bila je domaćin važnih židovskih događaja sve do 30-tih godina 20. stoljeća.
Dva dana nakon što su okružili inagogu, Jordanci su je bombardirali i jordanski je zapovjednik izvijestio svoj stožer:
Po prvi put u tisuću godina, ni jedan Židov nije ostao u židovskoj četvrti. Ni jedna zgrada nije ostala neoštećena. Ovo će povratak Židova u četvrt napraviti nemogućim.
Nakon dugih rasprava, odlučeno je da arhitekt Nahum Meltzer rekonstruira Hurvu - centar duhovnog i kulturnog života u Izraelu od druge polovine 19. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća - u njenom ozvornom obliku.

Oznake:


0 Responses to “Obnova Hurve”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3