What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



U Jeruzalemu otkriveno naselje datirano nakon uništenja Hrama


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



U zaštitnim iskapanjima, koje vrši Izraelsko ravnateljstvo za starine u jeruzalemskoj četvrti Šu’afat, a u sklopu radova oko postavljanja tračnica za jeruzalemsku laku željeznicu, ovog su travnja pronađeni ostaci židovskog naselja, koje se datira nakon uništenja Drugog Hrama. Do sad je iskopano oko 400 m naselja, otkrivajući mrežu ulica, javnih i stambenih zgrada te mikvi (ritualnih kupališta).

Naselje je smješteno istočno od ranorimske ceste Jeruzalem-Šhem i najveće je židovsko naselje u okolini Jeruzalema iz ovog razdoblja, koje je do danas otkriveno. Na temelju arheoloških nalaza otkrivenih na nalazištu, očito je da su njegovi stanovnici bili dobrostojeći Židovi.

Ravnatelj iskapanja Rahel Bar-Natan, izvijestila je o otkriću mnogobrojnih kamenih posuda, koji ne mogu postati ritualno nečisti. Također su pronađena spremišta novca među kojima je i rijetki zlatnik s likom, koji nalikuje na cara Trajana. Ovo je drugi ovakav novčić, koji je dosad otkriven u arheološkim iskapanjima u Izraelu i prvi takav nađen sa zapadne strane tzv. Zelene linije, rekla je Rahel Bar-Natan.

Dakle, prilično veliko židovsko naselje nastavilo je postojati u neposrednoj bizini Jeruzalema pod rimskom vojnom vlašću i Židovi, koji su ga naseljavali, očito su nastavili živjeti istim načinom života kao i prije rimskog osvajanja.

Oznake:


0 Responses to “U Jeruzalemu otkriveno naselje datirano nakon uništenja Hrama”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3