What you don't see with your eyes, don't invent with your mouth



Purim / פורים


0 komentara

Purim je blagdan, kojim obilježavamo spašavanje židovskog naroda od istrebljenja u Perziji, prije 2300 godina, a pada 14. Adara.

Četiri su micve, koje ispunjavamo na Purim.

1) Slušanje čitanja Esterinog svitka / Megile

Da bi proživjeli čudesne događaje Purima, dva puta slušamo čitanje Megile (Esterin svitak): jednom na večer Purima, a drugi put na sam dan Purima (Shulchan Aruch 687:1).

Da bi u potpunosti ispunili micvu, važno je čuti svaku pojedinačnu riječ Megile.

U trenucima, kad se pročita Hamanovo ime, običaj je praviti buku i lupati nogama, kako bi se iskorijenilo zlo ime. Djeci je potrebno objasniti da je Purim jedino vrijeme kad je pravljenje buke micva, ali i da se bukom ne smije ometati čitanje Megile (s obzirom na micvu slušanja Megile).

2) Dati siromašnima (Matanot La'evyonim)

Briga za siromašne jest dužnost, koja traje kroz čitavu godinu; ipak, Purim u sebi ukljulčuje i posebnu micvu prisjećanja na siromašne.

Potrebno je dati cedaku najmanje dvojici ljudi u potrebi na sam dan Purima.

Micva je najbolje ispunjena kada cedaku dajemo izravno. Ako, međutim, ne možemo pronaći siromahe, onda je moguće i priložiti u kutiju za cedaku najmanje dvije kovanice. Kao što je slučaj s ostalim micvot za Purim, djeca bi trebala sudjelovati i u ovoj micvi.

3) Poslati poklon s hranom prijateljima (Mishloach Manot)

Na Purim ističemo važnost židovskog jedinstva i prijateljstva slanjem poklona s hranom prijateljima.

Na sam dan Purima treba poslati poklone, sastavljene od najmanje dvije vrste odmah jestive hrane (npr. kolačić, voće, piće), najmanje jednom prijatelju. Preporučljivo je da muškarci šalju poklone muškarcima, a žene ženama i da se isti dostavljaju preko treće osobe. Isto, naravno, uključuje i djecu.

4) Jesti, piti i biti radostan (Purim Seudah)

Purim se obilježava s posebnim obrokom na sam dan Purima, kada se obitelj i prijatelji sakupljaju, kako bi u radosti proslavili ovaj blagdan. should be celebrated with a special festive meal on Purim Day, at which family and friends gather together to rejoice in the Purim spirit. Za vrijeme ovog obroka micva je piti vino, ili neka druga alkoholna pića.

Detaljnije o Purimu

Oznake: ,






IMPRESSUM
KOALICIJA


Tematski sadržaj bloga

Arhiv

Linkovi


ATOM 0.3